maanantai 5. toukokuuta 2014

2. tutkimuskuukausi

Huhtikuu meni kovin nopeasti, se on ensimmäinen tunne toisesta tutkimuskuukaudestani. Huhtikuun aikana kuitenkin sain pienen läpimurron aikaan.

Nimittäin puolustusministeriön sotatalousosaston papereista löytyi mainintoja mahdollisen työvelvollisuuslain hyödyllisyydestä maatalouden sodan aikaisen työvoimakysymyksen ratkaisemiseksi. Tämä siis niinkin varhain kuin vuonna 1937. Kyseessä on laajempi muistio maatalouden liikekannallepanosta, jossa asia otettiin esille. Ja tunne tekstin taustalla antaa vihjeitä siihen suuntaan, että tällainen työvelvollisuus helpottaisi sodan aikaisen työvoiman järjestelyä suuresti.

Samassa yhteydessä mainittiin myös kuinka jo aikaisemmin oli puolustusministeriössä laadittu ehdotus laiksi yleisestä työvelvollisuudesta. Tämä siis jo 1937.

Tarkoittaa siis sitä, että suunnitelmani toimii ainakin sen suhteen, että työvelvollisuuslakia suunniteltiin jo ennen vuotta 1938. Toinen kysymys on toki se, että mikä rooli tai vaikutus tällä oli. Täytyy suhteuttaa muuhun toimintaan. Samalla myös tarkoittaa sitä, että pitää sittenkin ottaa tarkasteluun ainakin 1937 vuoden paperit. Ettei vaan loppuisi hommat kesken!

Toukokuulta odotan vielä tehokkaampa työskentelyä. Nyt on lämmittelyt lämmitelty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti