sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Arkistovääntöä

Arkistotyö on jännää. Joskus löytyy jotain ja välillä ei mitään. Mutta tämähän kaikki riippuu tasan siitä, että mitä etsii ja mistä!

Minulla on aika tarkat suodattimet siihen, että mitä etsin ja mistä arkistosta. Tavoitteena on edelleen työvelvollisuuslain säätämiseen johtaneet paperit, muistiot, luonnokset jne., ajalta ennen kuin työvelvollisuuslaki tuotiin valtioneuvostoon ja edelleen eduskuntaan. Jotain olen jo sentään löytynyt. Tämä on sinänsä hieman kaksipuolinen asia: 1. tiedän, että papereita on tehty, 2. tutkittu paperimäärä kasvaa ja tutkimaton vähenee, missä paperit ovat?

Eihän arkistosta nyt paperit lopu! Mutta puolustusministeriön sotatalousosaston papereita ei ajalta 1937-39 ole aivan tuhottomasti niiltä osin, jotka koskevat aihepiirini kanssa toimineita organisaation osia. Ongelmaksi muodostuu puolustusmininsteriön arkiston järjestely, joka voisi olla todella paljon järkevämpi. Syy tähän on se, että puolustusministeriön matskut iskettiin sota-arkistoon, eikä valtionarkistoon niin kuin muut ministeriöt tekivät.

Viimeksi kävi niin, että tilaamani yksikköä ei ollutkaan olemassa - vaikka aarteen luettelossa se oli aivan selkokielellä. Katso vaikka itse, kirjoita Aarteen "Haku arkistotunnuksella" kohtaan T ja 19377 ja katso luettelon ensimmäinen kohta. Ei kuulemma ollutkaan olemassa.

No, mutta tällä kertaa löytyi arkistopaperien joukosta yksi lehti vuodelta 1938 ja sitähän piti jäädä katselemaan. Ja vielä tarkemmin, katselemaan vanhoja ilmoituksia, joista laitan tähän loppuun muutaman kuvan. Eipä sen kummallisempaa tällä kertaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti