torstai 29. toukokuuta 2014

Taloudellinen puolustusneuvosto ja Ramsay vuonna 1929

Edellisessä postauksessani otin esille taloudellisen puolustusneuvoston ja sen ensimmäisen kokouksen vuodelta 1929. Kokouspöytäkirjan ensimmäisenä kohtana (ja liitteenä) on taloudellisen puolustusneuvoston pj:nä toimineen Henrik Ramsayn puhe, "jossa hän esitti neuvoston kokoonpanon, selosti neuvoston tehtävien luonnetta ja viitoitti eräitä neuvoston työn suuntaviivoja”.

Tämä on kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen ja aikaansa kuvaava puhe, jossa perustellaan toimintaa ja toimintaympäristöä sen lisäksi, että kerrotaan neuvoston kokoonpano ja tehtävät.

Taloudellista puolustusvalmiutta oli käsitellyt kaksi komiteaa 1924 ja 1926, mutta ilmeisesti mitään konkreettista tulosta ei ollut. Nämä komiteat täytyy muuten vielä kaivaa esille ja muutenkin näistä enemmän myöhemmin. 

Tässä otan muutaman lainauksen, jotka mielestäni puhuvat puolestaan."Ministeri Henrik Ramsay.
Helsinki 1941.10.29" SA-kuva.
Ramsay aloitti puheensa: ”Edessämme oleva työ on erittäin laajakantoinen ja merkittävä.”


”Tehtävä ulottuu itse asiassa yhteiskuntaelämän kaikille aloilla ja muodostuu erittäin komplikoiduksi sellaisessa maassa kuin Suomi, joka luonnon olosuhteiden pakosta aina on oleva kaukana omavaraisuudesta."

"Pyrittäessä ratkaisemaan tätä tehtävää ei liioin olla tekemisissä minkään edeltäpäin määrättävissä olevan tilanteen kanssa. Emme milloinkaan voi tietää, minkälaisissa ulkonaisissa olosuhteissa taloudellisen puolustusvalmiuden suunnitelmia on toteutettava.”


”Siinäkin tapauksessa, että olosuhteet muodostuisivat täysin toisenlaiseksi kuin se tai ne tilanteet, joihin on varustauduttu, lienee kuitenkin aina hyödyksi, että taloudelliseen puolustusvalmiuteen liittyviä kysymyksiä on käsitelty ja harkittu.”


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti