torstai 4. heinäkuuta 2013

Puuttuva komiteamietintö ja muita huomioita työvelvollisuuslain säätämisestä

6.10.1938 valtioneuvosto asetti komitean käsittelemään ehdotukset laiksi muutoksista sotatilalakiin, laiksi työvelvollisuudesta, laiksi sotatilalain säännösten soveltamisesta sodanuhka-aikana sekä laiksi nestemäisten poltto- ja voiteluaineiden pakollisesta varastoimisesta. (Lähde)

Tämä selvisi valtioneuvoston pöytäkirjoista, jotka puolestaan on hienosti digitaalisessa muodossa. Katso vaikka lähdelinkki yläpuolelta.

Minua tuossa kiinnostaa arvatenkin laki työvelvollisuudesta ja erityisesti, että millainen komiteamietintö aiheesta on tehty. Komitea siis asetettiin 6.10.-38 ja ensimmäinen ehdotus eduskunnalle laiksi työvelvollisuudesta sodan aikana annettiin 27.1.-39. 

Suuntasin katseeni Eduskunnan kirjastoon, tavoitteena tarkastaa valtiopäivien pöytä- ja asiakirjat aiheeseen liittyen ja erityisesti mainitun komiteamietinnön tutkailu. Eduskunnan kirjastoon päästyäni kysyin neuvoa tietopalvelusta ja sain niteen, jossa oli listattu kaikki komiteamietinnöt. Ja katso! Ei ollut kyseisen komitean mietintöä. Tulkintani: salaisia asioita? Olen kyllä melko varma, että kyseiset paperit löytyvät arkistosta.

Valtiopäivien materiaalit sen sijaan löytyi hienosti. Nyt on aineistoa tutkia miten eduskunnassa säädettiin laki yleisestä työvelvollisuudesta sodan aikana 1939 ja miten siitä keskusteltiin. Ja keskustelua oli paljon. Tarkempi analyysi on toki vielä tekemättä, mutta alkuvilkaisu antaa odotuksen mielenkiintoisesta setistä. 

Vuonna 1942 säädettiin uusi laki nimeltään työvelvollisuuslaki. Tästä laista puolestaan ei suurta keskustelua eduskunnassa syntynyt. Mielenkiintoista sekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti