perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kortisto linnoittajista

Kirjoitin eilen tänne työvelvollisuuskortistosta ja siitä, kuinka olisi hienoa, jos sen saisi sähköiseen muotoon. Hetki sitten tuli yhtä äkkiä muistiini toinenkin erittäin kiinnostava kortisto, nimittäin Päämajan linnoitusosaston henkilökortisto.

Sehän ei olekaan mikään ihan pieni kortisto, Tulonumero 13381-13382. Katso vaikka tuosta listasta itse! Yli 150 mappia kuponkeja. Samaa kokoluokkaa kuin työvelvollisuuskortiston kortit, eli niitä menee kansioon neljä pinoa.


Gradua tehdessäni kävin tarkisamassa Ukkini tiedot kyseisestä linnoitusosaston henkilökortistosta. Muistiinpanoni olivat seuraavanlaiset:



T 13382/81
Päämajan linnoitusosasto/ Henkilökortisto Mäkinen – Mäntymäki
Mäkinen Veikko Valdemar / 65317
sot. arvo: sot. virk. luutn Y3
Varusmies, reserviläinen, nostomies tai työvelvollinen: reservil.
otettu palv. 9.1.41.
työmaatod. No: 37935/189
erosi: 30.11.44, syy: kotiutettu

Tekisi mieleni ehdottaa, että tässä olisi vielä parempi hanke, kuin edellisessä mainitsemani: nimittäin sähköiseksi sekä kotijoukkojen esikunnan työvelovollisuukortisto että linnoitusosaston henkilökortisto! Siitä olisi iloa ja hyötyä varmasti monelle.

3 kommenttia:

  1. Noista omista muistiinpanoista huomio: ei syntymäaikaa? Mä melko varmasti luulen, että sellainenkin oli, mutta että ei ollut tarpeen kirjata ylös. Ukkini syntymäaika kun oli jo tiedossani.

    VastaaPoista
  2. Varmasti aineiston digitointi olisi hyödyllinen. Itse Miehikkälän työryhmän 211 osalta Linnoitustoimiston henkilökortistoa selanneena voin todeta että melkoinen työ se olisi. Mutta onhan sitä hullumpaakin Kansallisarkistossa digitoitu, miksei tätäkin. Tosin veikkaan ettei ole ihan top 10:ssa digitoitavien listalla :-)

    VastaaPoista
  3. Kyseessä on kyllä melkoinen määrä kortteja. Mutta mitkä mahdollisuudet olisikaan, jos kortisto saataisiin tilastolliseen muotoon! Kuinka paljon linnoitustöissä oli työvelvollisia, reserviläisiä jne? Syntymäajat jne. Luulen meinaan, että syntymäajat oli varmasti korteissa, vaikka ei tuossa esimerkissäni olekaan mukana. Miksipä olisi sitä siihen kirjoittanut, kun sen jo tiesin!

    Tämä toki herättää kysymyksen, että mitä muuta mahdollisesti korteissa oli, jota en ole muistiinmerkinnyt?

    VastaaPoista