maanantai 29. heinäkuuta 2013

Hieman Salpalinjasta

Viime aikoina olen lukenut niin paljon, etten ole jaksanut oikein kirjoittaa. Tällä kertaa näppäimistön ääreen minut kuitenkin inspiroi Terho Ahosen viimeisin postaus blogissa Salpalinjan salat. Salpalinja ja betoni - minulle läheinen aihe joissakin määrin!

Kuten täällä olen monta kertaa kirjoittanut, isoisäni palkattiin välirauhan aikana linnoitustoimiston suunnitteluosaston tarkastustoimistoon. Tehtävänä oli betonitöiden tarkastaminen. Aihetta tutkiskelin graduani varten ja siihen myös näistä kirjoitin. Betonitöiden osalta tehtiin välirauhan aikana suuri työ myös betonin standardisoinnin osalta. Oli saavutettava tasalaatuisuus, jotta voitiin tietää kestävyys. Tämän vuoksi suoritettiin järjestelmällistä kehitystyötä ja sen tuloksena tarkat ohjeet työryhmille.

Aikoinaan tehty työ oli aikamoinen, siis hurja. Kannattaa lukea tuo aiemman linkin takaa löytyvä postaus ja pitää mielessä miten työt tehtiin tuohon aikaan. Tämä on näitä juttuja, joita minä mietin tutkiessani toisen maailmansodan aikaista työvoimaa ja sen käyttöä. Mies ja lapio, ja niin pois päin.

Tuli myös mieleeni rakennusurakoitsijoita pohdiskeleva tekstini aiemmilta ajoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti