maanantai 6. toukokuuta 2013

Sotavangeista ja Kurileiristä

Luin Arvo Myllymäen kirjan Kurileiri. Sotavankileiri 24 ja muut neuvostosotavankien erityisleirit jatkosodan aikana (Minerva 2013), joka kertoo siis eräästä sotavankileiristä. Tämä on jo toinen "Sotavankileiri-kirja" lyhyen ajan sisään. Eihän siitä ole kovinkaan pitkää aikaa, kun Tenho Pimiältä tuli kirja Sotavankileiri 23:sta, josta kirjoitin oman postauksensa taannoin. Tekisi mieleni osallistua keskusteluun ja kirjoittaa sotavankikomppanioista (kustantajat huomio!). 

Sotavangeista olen itsekin täällä kirjoittanut useamman kerran. Ja kuten on ehkä saattanut tulla ilmi, aihe kiinnostaa minua tutkimuksellisista lähtökohdista. Miten kaiken kaikkiaan sotavankeja käytettiin työvoimana, se vaatii mielestäni kokonaiskatsauksen. Nythän jo toki tiedetään, että sotavankeja oli maatiloilla, sotavankileirien metsä- ja tietyömailla, sotavankikomppanioissa linnoitustöissä ja niin edelleen. 

"Korsutyömaa, jossa sotavangit työskentelevät aina 400 miestä vuorossa: Hirttä vedetään pitkin rautaa." SA-kuva.


Palataan Kurileiriin. Panin tyytyväisenä merkille, että Myllymäki huomioi sotavankikomppanioiden olemassa olon. Ja myös sen, kuinka suomalaiset käyttivät tätä sotavankityövoimaa kansainvälisten sopimusten vastaisella tavalla. Sotavankityövoimaa ei saanut käyttää sotatoimia hyödyttävään työhön. On selvää, että sotatoimiyhtymien alaiset sotavankikomppaniat, jotka työskentelivät näiden yhtymien vastuualueilla, tekivät sotatoimia hyödyttävää työtä. Tai tarkemmin ainakin: sellaista työtä, jonka tarkoitus oli hyödyttää sotatoimia. 

Tuossa edellä olevan linkin takaa löytyy myös arkistosta aikoinani kaivama taulukko linnoitusosastolle alistetuista sotavankikomppanioista maaliskuulta 1942. Tuolloin oli pelkästään linnoitustosaston alaisissa sotavankikomppanioissa yli 9 000 sotavankia. Sitä en tiedä, että oliko tuossa vaiheessa sotavankikomppanioita alistettu muillekin tahoille. Myöhemmin organisaatiota tarkastettiin ja sotavankikomppaniat alistettiin suoraan sotatoimiyhtymille. 

"Sotavangit töissä Kurkijoella." SA-kuva.

Sellaista tällä kertaa. Voitte olla varmoja, että sotavankiasioihin tulen vielä palaamaan - tavalla tai toisella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti