maanantai 3. kesäkuuta 2013

Työtodistus rakennusmestarille vuodelta 1942

Uppouduin jälleen linnoittamisen historiaan ja omiin arkistomuistiinpanoihini. Tällä kertaa silmiini osui "ajankohtainen" dokumentti. Tai ainakin melkein, nimittäin päivättynä 1.6.1942. Kyseessä oli isoisäni saama työtodistus ajaltaan Linnoitusrakennuspataljoonassa 211. Laitan sen tähän kokonaisuudessaan.TYÖTODISTUS

Mielihyvin todistan, että rakennusmestari Veikko Valdemar M ä k i n e n, synt. 27.7.1914, on palvellut 1.7.41 – 31.5.42 välisen ajan Päämajan Linnoitusosaston alaisessa Linnoitusrakennuspataljoonassa joukkueenjohtajana reserviläisen ominaisuudessa. – Hänen tehtäviinsä on kuulunut lentokenttä-, tie- ja erilaisten rakennustöiden johtaminen.

Tänä aikana on hän kiitettävän käytöksen ohella osoittanut kiitettävää uutteruutta ja harrastusta ammattitehtäviinsä, vapautuen nyt Yksiköstä määrättynä uusin Puolustuslaitoksen tehtäviin.


Pataljoonan komentaja luutnantti Arvo Rissanen (siviilissä rakennusmestari) oli allekirjoittajana ja päiväys siis edellä mainittu ensimmäinen kuudetta.

Tämä työtodistus on myös yksi esimerkki historiantutkimuksen mahdollisesta lähteestä. Ja sellaisenahan tätä luonnollisesti kohtelin (kohtelen). Tästä voi poimia mielenkiintoisia pointteja. Kuten sen, mitä työtehtäviin mainitaan kuuluneen ja samalla sen, mitä ei mainita. Isoisänihän joutui toimimaan myös sotavankikomppaniassa vankityöjoukkueen johtajana, asia joka ei häntä liiemmin lämmittänyt. Yksi minua edelleen askarruttava kysymys on, mikä päivämäärä oli oikeasti se, jolloin isoisäni LinRP 211:n vahvuuteen liitettiin. Tästä meinaan on kantakortin tiedoissa ja muissa lähteissä ainakin kolme eri vaihtoehtoa. Ehkä pataljoonan komentajan merkintään voi luottaa? 

Historiaa tutkiessa pitää analysoida lähteitä ja punnita eri vaihtoehtojen mahdollisuuksia: esimerkkini päivämääristä voi jokaisen vuorollaan perustella oikeimmaksi. Saman aikaisesti voi esittää kysymyksen, onko sillä todella jotain merkitystä, mikä päivämäärä se silloin 72 vuotta sitten oli? Vaikuttaako se kokonaisuuteen merkittävästi? Ehkä, ehkä ei - kuka tietää! Kaikki riippuu tutkijan esittämistä kysymyksistä ja siitä, kuinka analyysi ja argumentointi sujuu. Samalla tavalla dokumentin lähdearvo riippuu siitä, millaisia kysymyksiä sille esitetään. Toisen roska on toisen aarre, ja niin edelleen.

Historian tutkiminen vaan on mielestäni kiinnostavaa ja innostavaa! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti