tiistai 12. huhtikuuta 2016

Sodankäynnin taidosta

Klassikoita muuten kannattaa aina lukea. Itse tartuin kirjaan Sodankäynnin taito, joka on merkitty mestari Sun nimiin. Kirjan kannessa lukee Sun Tzu, mutta oliko se niin, että nimi nykyään kirjoitettaisiin mieluummin Sunzi.

Lyhyesti sanottuna erittäin kiehtova ja mielenkiintoinen kirja sodasta ja sodankäynnin taidosta. Jotkut jakeet ovat luonnollisesti aikaansa sidottuja (aikaan joka ei ole aivan selvä, mutta puhutaan kuitenkin noin 2300 vuotta vanhoista asioista). Jotkut puolestaan ovat hyvin ajattomia ja sellaisia, joista voi ottaa oppia vielä tänäkin päivänä. Otan tähän muutaman sattumanvaraisen lainauksen, jotka olin itselleni merkinnyt ylös. Sattumanvaraisen siksi, etten niitä kaikki merkitsemiäni tähän jaksa kirjoittaa...

"Voittamattomuus perustuu puolustuksen, voiton mahdollisuus hyökkäykseen."

"Ilmesty siellä, mihin hänen on pakko kiiruhtaa, liiku nopeasti sinne, mihin hän ei odota sinua."

"Sen, jolla on pienet joukot, on valmistauduttava vihollista vastaan, se, jolla on suuret joukot, pakottaa vihollisen valmistautumaan hänen varalleen."

"On teitä, joita ei pidä seurata, joukkoja, joiden kimppuun ei pidä rynnätä, kaupunkeja, joihin ei saa hyökätä, ja maastoja, joissa ei pidä taistella."

Sun-tzu.jpg
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3710032

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti