tiistai 8. joulukuuta 2015

Sotasammosta ja peitepiirroksista

Viime kuun loppupuolella julkaistiin erikoisen mielenkiintoinen talvi- ja jatkosodan semanttinen web, Sotasampo. Tai olisiko nyt kuitenkin vielä kehitysversio ko semanttisesta webistä, mutta kuitenkin. Täytyy sanoa, että tällainen avaa kyllä erittäin mielenkiintoisa mahdollisuuksia! Toivottavasti kehitys jatkuu, sehän vaatii ainoastaan rahoitusta... (ylläri)

Yksi, josta tykkäsin erityisesti on sotasammon paikka-aplikaatio. Tutkimusta tehdessä on aina aika ajoin pitänyt etsiä talvi- ja jatkosodan ajalta kohteita, joissa jokin linnoitustyömaa on ollut. Se on ollut netin kautta vähäsen hakuammuntaa. Sotasampo helpottaa tätä kyllä, jos vaan paikannimi on sen verran erityinen, ettei löydy kuuttasataa osumaa...

Toinen erittäin hauska ominaisuus on vanhojen karttojen sijoittaminen nykyisen googlemapsin kartan päälle. Sovelluksessa map warper, tai joku vastaava. Historiallisina karttoina on ainakin Karjalan topografiset kartat 1:100 000 mittakaavassa. Vielä kun saisi ne 1:20 000 topografiset tuohon vaihtoehdoiksi.

Joku päivä takaperin tuli Kansallisarkistossa vastaan päämajan pioneeriosaston arkistomappi, joka oli täynnä peitepiirroksia. Pääoin YH:n ja talvisodan ajalta. Puolustusasemia, kenttävarustustöitä, jokunen tulisuunnitelma.. Olisi muuten erittäin kova juttu, jos nämä peitepiirrokset saisi digitoitua ja iskettyä sotasammon semanttiseen webiin ja yhdeksi näkymäksi voisi valita vaikka puolustusasemat jollain tietyllä ajalla ja paikalla, jolloin map wrapperi vetäisi vielä karjalan topografisen kartan päälle peitepiirroksen.

Tässä vielä muutama valokuva mainituista peitepiirroksista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti