keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Talvisota, #sota39 ja KTR8

Ylellä on käynnissä mielenkiintoinen projekti #sota39, tsekkaa twitter ja ylen nettisivut. Tämän  inspiroimana kaivoin jälleen esille isoäitini isän lähettämät kirjeet talvisodan ajalta. Tutkailin myös sota-arkistosta kopioituja kantakorttia ja sotilaspassia (ihan joka sivusta ei tullut ostettua kopiota, joten pitäisikin tilata uudestaan).

Olen tästä toki jo aiemminkin kirjoittanut, nimittäin pari vuotta sitten marraskuussa ja joulukuussa. Jo tuolta ajalta on peräisin viimeisin väärä tietoni. Olin nimittäin saanut päähäni, että Mauri palveli II/KTR 8, eli kahdeksannen kenttätykistörykmentin toisessa patteristossa. Pitkään myös ihmettelin, että eikö sitä tarkempaa yksikköä saanut kirjoitettua mihinkään, kun tuo patteristo on kuitenkin aika iso.

Mauri astui palvelkukseen 14.10.1939 ja yksikkönä oli I/KTR 8, joka oli kauhajokisista kokoonpantu. Ja kun lähdeaineistoa lukee, niin seuravassa kohdassa harhaannuin:

"Siirretty 2. ptriin."

Ptri tarkoittaa patteria. Koska patteristo merkittiin I ja patteri 2. eli yksikkö oli 2/I/KTR 8. Olin tuosta lukenut sen niin, että Mauri oli siirretty I pstosta II pstoon, mutta näinhän ei suinkaan ollut! Vaan ensimmäisen patteriston toiseen patteriin. Ja tehtävänä oli taistelulähetti. Huh, huh.

Mutta eipä mennyt taaskaan vanhojen papereiden selaaminen hukkaan!

Kuvassa KTR 8 ja oikea suunta (Kiviniemi), mutta eri patteri!


"Sakkola Kiviniemi. 4/KTR 8.Patteri asemia kaivannossa." SA-kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti