perjantai 21. maaliskuuta 2014

Lakien valmistelu 1938?

Nyt mietin sitä, että millaiset olivat valtioneuvoston systeemit vuonna 1938. Edelleen on hakusessa työvelvollisuuslain säätämisen alkuvaiheet. Ongelma nyt on oikeastaan se, että en ole löytänyt vielä oikeaa arkistomappia.

Puolustusministeriön esittelyssä 6.10.1938 otettiin esittelyyn mm. esitys työvelvollisuuslaista kolmen muun lain kanssa. Tämän pystyy tarkistamaan valtioneuvoston pöytäkirjoista, jotka on mukavasti digitaalisessa muodossa. Aiheita tutkimaan asetettiin komitea Yrjö Puhakan johdolla.

Nyt mietin, että miten näitä esittelyjä valmisteltiin? Puolustusministeriössä totta kai, mutta annettiinko/lähetettiinkö jotain materiaalia etukäteen? Pöytäkirjassa viitataan myös johonkin puolustusministeriön luomaan dokumenttiin (Pl.M. K.D. N:o 10625/1928), mutta mikä se on ja onko vuosilukuun osunut painovirhe?

Ja minun kannalta ennen kaikkea, mistä arkiston osasta tuo asiakirja löytyy? Lähettäjän arkistosta en ole ainakaan vielä osumia saanut. Mikä/kuka sitten olisi ollut vastaanottaja, jonka arkistoon paperi olisi jäänyt?

Pitäisi tietää tarkemmin, kuinka lainsäätämisen proseduuri tuolla tasolla meni. Kuka lähetti ja kuka vastaanotti. Myös se ihmetyttää, ettei mainitun Puhakan johtaman komitean mietintöä tai vastaava ole samalla tavalla kansissa, kuin muutoin on asian laita.

Kaikenlaista muuta mielenkiintoista (hyödyllistä ja vähemmän) on kyllä jo löytynyt. ;-)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti