sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Tuntemattomia kenraaleja

Vuoden 2009 Sotahistoriallisessa aikakauskirjassa on Antti Juutilaisen artikkeli Tuntematon kenraali - Einar Nikolai Mäkisen tie puolustusvoimien kakkospaikalle. Huomasin tämän, kun selailin SSHS:n nettisivuilta Sotahistoriallisten aikakauskirjojen sisällysluetteloita. Samalla muistin, että kyseinen kirja löytyy myös hyllystäni!

Mutta miksi Einar Nikolai Mäkinen kiinnitti huomioni? Liittyykö hänen toimintansa toisen maailmansodan aikana tutkimusintresseihini? Kyllä.

Kenraali Einar Mäkinen nimittäin oli valtakunnan työvoimapäällikkö 2.8.1943-15.6.1944. Toimipaikkana oli Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö. Mitä työvoimapäällikön tehtäviin oikein kuuluikaan, sitä ei Juutilaisen artikkelissa käsitellä. On ehdottomasti otettava selvää tästä työvoimapäälliköstä ja hänen toimistaan.


"Kenraalimajuri Mäkinen kulkulaitosministeriössä.
Helsinki 1943.08.25" SA-Kuva.
Tähän lyhyen postauksen loppuun vielä lainaus Juutilaisen artikkeli alusta (SHaik, 28/2009, 160).

"[...] on unohtumassa tuntemattomuuteen omien alojensa johdossa vaikuttavan elämäntyön tehneitä jääkärikenraaleja: Grandell, Hanell, Lundqvist ja Mäkinen."

Kun oman tutkimuksen kannalta on tutkittava Grandellin, Mäkisen ja Hanellin toimintaa, niin... välillä toivoisi, että edes jonkinlaisia elämäkertoja olisi tehty! Ehkäpä allekirjoittaneen täytyy tulevaisuudessa korjata asia.

Jaa niin, tuon Juutilaisen luoman otsikon Tuntematon kenraali -osan jälkeen voisi tosiaan laittaa niin Grandellin, Hanellin kuin Lundqvistinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti