sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Jouluna 1941Jäin miettimään jouluja ajalta 1939-1944. Ajatukseni suuntautui välittömästi linnoitusrakennuspataljoona 211:n jouluun vuonna 1941, joten otin muistiinpanoni esille ja ryhdyin katselemaan niitä. Tässä muutama huomio ja sitaatti 2./LinRP211:n sotapäiväkirjasta.

Linnoitusrakennuspataljoona 211:n toinen komppania, jossa isoisäni toimi joukkueenjohtajana, oli siirtynyt tietöihin Tokarin suuntaan joulukuun 17. päivänä 1941. Kyseinen komppania oli sotavangeista kokoonpantu. Erilaisten kommelluksien jälkeen osasto pääsi perille 18.12. Vangit oli marssitettu noin 20 kilometrina matkan kohti Sovginski Pogodaa. Kuorma-autot kuljettivat suomalaisen päällystön, sotilasvirkamies Mäkisen mukaan lukien. 

Tietöihin sotavangit marssivat 19. päivänä:

Vangit lähtivät työmaalle marssien klo 7.30 kompp. päällikön ja joukkueen johtajien jo aikaisemmin katsomille työpaikoille. Vänr. Hukkasen joukkue aloitti ohituspaikkojen teon ja sot.virk. Hyypiän joukkue tien leikkaukset, sekä sot.virk. Mäkisen joukkue jossa on osa sotatyömiehiä alkoi majoitus alueella telttojen pystytyksen.

Työt jatkuivat aloitettuun malliin, työaika oli 8.00-16.00. Jouluaatto lähestyi, mutta mitään ohjeita sen viettämisestä ei ollut annettu. 

Jouluaattona 1941:

Vangit olivat työssä 4 tuntia. […] Työt jatkuivat kuten edellisenä päivänä. Tiedusteltiin tarkemmin joulunvietosta, josta ei ollut ennen varmempaa ilmoitusta. Luutn. Vuorinen ilmoitti kirjeellisesti, että 2 kompp. viettää joulujuhlan majoituspaikallaan omassa keskuudessaan. Koska tieto tuli näin myöhään, emme ehtineet järjestää minkäänlaista juhlan viettoa vartiomiehille. Jouluruuat oli ryhmäpäällikkö kuitenkin järjestänyt täysin kiitettävällä tavalla.

***

Jokainen voi itse yrittää miettiä, millaisia jouluja tuolloin vietettiin.

Joka tapauksessa... Hyvää joulua 2012!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti