maanantai 6. syyskuuta 2010

1918

Katsottiin vaimon kanssa uudempi elokuvaversio loistavasta trilogiasta Täällä Pohjantähden alla. Ei kyllä ollut mikään hyvänmielen elokuva, mutta eipä kai sitä kukaan odottanutkaan. Ei vaan hyvin kuvattiin sisällistappelujen aikaa. Ensiksi punaisten terrori, sitten valkoisten vastaava. Paljon pistettiin multiin tuoreen tasavallan kansalaisia. Täytyy jossain vaiheessa lukaista trilogia uudestaan, sillä elokuva ei vienyt tarinaa loppuun.

Mutta sitä voi kanssa välillä pohtia, kuinka suuri määrä suomalaisista oli aseissa sisällissodan (vai vapaussodan tai kapinan, tai mikä se nyt sitten olikaan) aikana. En nyt muista tarkkaan, mutta olisiko se ollut jossain maksimissaan 200 000 miestä aseissa, yhteensä siis. Tai 100 000 valkoista ja 75 000 punaista? Täytyy tarkistaa faktat, palaan tähän siis myöhemmin.

Ja se on hämmentävää, kuinka siitä sodan nimestä saadaan väännettyä vieläkin. Kun eihän se nyt ole se asian ydin, millä nimillä asioista puhutaan, kunhan puhutaan (tai kirjoitetaan). On se vaan sitä menneisyyden hallintaa, jossa suomalaisilla on vielä kipupisteitä. Sekä tietysti aina yhtä mielenkiintoista historiapolitiikkaa. Näihin aiheisiin tulen siis vielä palaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti