Kirjoitan juuri lukua työvelvollisuuslain toimeenpanosta talvisodan aikana. Tai tarkemmin, ylimääräisten harjoitusten ajoilta lähtien. Työvelvollisuuslaki nimittäin saatettiin voimaan 13.10.1939. Samalla käskettiin perustamaan kaikkiin kuntiin työvelvollisuuslautakunnat hoitamaan paikallista työtä. Alueellinen vastuu puolestaan oli kansanhuoltopiireillä, jotka menivät läänijaon mukaisesti.
Aineistoa olen kerännyt erityisesti kansanhuoltoministeriön arkistosta, jota löytyy Kansallisarkistosta. Valitettavasti oman aiheeni kannalta ei löytynyt mitään "mukavia" kokonaisuuksia, vaan ihan perinteiseen arkistotyöhön sai uppoutua - johtolanka sieltä ja toinen tuolta.
Yksi mitä jäin toivomaan, että olisikohan jossain ollut tilastot tai kortistot kaikista talvisodan työvelvollisista. Nämä tiedot toki käskettiin keräämään, ja niitä piti myös lähettää kansanhuoltoministeriöön, mutta en ole sellaisia löytänyt. Syitähän voi olla kaksi, joko niitä ei ole, tai en vain ole niitä löytänyt.
Yksi erityisen mielenkiintoinen kirje on otettava tässä esille. Sen lähetti työvoimatoimiston toimistopäällikkö Kaltio Viipurin kansanhuoltopiiriin 15.11.1939. Kirjeessä oli listaus 34:sta viipurilaisesta naisesta, jotka oli työvelvollisuuslain suomin mahdollisuuksin lähetetty erääseen tuotantolaitokseen, joka suoritti puolustuslaitoksen tilauksia. Miksi tämä kirje ylipäänsä lähetettiin, kun yhtään toista vastaava en löytänyt koko talvisodan kirjeenvaihdosta? No, alla olevasta kaaviosta näkee millainen oli näiden naisten ikäjakauma. Nuorimmat olivat syntyneet vuonna 1920 ja vanhin 1882.
ps. Jos jotain kiinnostaa, onko joku viipurilainen sukulaisnainen ollut listalla, niin minulta voi kysyä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti