maanantai 5. elokuuta 2013

Asiakirjoja sotarikoksista online

Twitteristä bongasin mielenkiintoisen uutisen, jonka mukaan YK julkaisi yli 2200 sotarikoksiin liittyvää dokumenttia toisen maailmansodan ajalta.


Sehän on tarkistettava, että josko sieltä löytyisi Suomea koskevia dokumentteja! Sotarikoksiin minut on herkistänyt viime aikojen perehtyminen sotavankiasioihin. Vaikkakin pääpainoni on toki ollut sotavangit työvoimana, niin kyllä mainintoja sotavankeihin kohdistuneista rikoksista on tullut vastaan. Katso vaikka tekstini Kurileiristä blogissa ja Agricolan kirja-arvosteluissa.

Yleisesti ottaen on muutenkin hienoa, että näin on isketty data kaikkien saataville. Tai kaikkien ja kaikkien - kaikkien, jotka keksivät tuota tietoa etsiä oikeasta paikasta.

Muuten, suhteeni digitoituun aineistoon on seuraavanlainen:

1. Alkuperäiset asiakirjat arkistopölyineen - ykkösvaihtoehto.
2. Digitoidut ovat just jees, jos aika ja paikka eivät kohtaa.

Arkistojen tutkijasalien aukioloajat eivät aina sovi. Silloin, esimerkiksi aikaisin aamulla tai myöhään illalla, on erittäin mukava katsella materiaaleja digitoituina kotikoneelta. Mutta vaikea olisi kuvitella, että koko tutkimukseni tekisin digitoituja arkistomateriaaleja tutkien - siitä puuttuisi näppituntuma. Ei sen puoleen, että se nykyisillään olisi mahdollistakaan, joten turha sitä lie tässä enempää miettiä.

Lisää avoimuutta vaan maailmaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti