torstai 17. toukokuuta 2012

Linnoitustöiden kuvaamisesta 1941/42

Sodan aikaisten TK-kuvaajien kuvat on arkistoitu hyvin PV:n kuvakeskukseen. Sinnekin piti useasti mennä etsimään gradun aihepiiriin sopivia kuvia. Noh, jäi käymättä. Pääsin kuvakeskukseen kuitenkin vierailemaan tässä hetki sitten ja muistui seuraavanlaiset arkistosta ottamani kuvat mieleen.


Sekä

Molemmissa siis myönnetään lupa kuvien ottamiseen linnoitustyömailta ja ensimmäisessä puhutaa Linnoitusosaston historiikista! Nämä kuvat olisi hienoa saada jostain esille. Samoin myös olisi kiehtovaa kaivaa esille, kyseinen historiikki tai sen suunnitelmat. Minun silmiini ei nimittäin arkistotyön aikana osunut muita viittauksia ko. historiikkiin.

Huhtikuun 17. vuonna -42 LinRP 211:lle lähetettiin seuraavan sisältöinen kirje.


"Suomalaisten Teknikkojen Seuran Äänislinnan insinöörien ylimääräisessä kokouksessa 6.2.1942 lausui vieraana läsnä ollut VII AKE:n esikuntapäällikkö toivomuksen, että kerättäisiin niin täydellinen valokuvakokoelma kuin mahdollista Os.4/VII AKE:n alaisten linnoitusrakennuspataljoonien suorittamista töistä tämän sodan aikana. Osasto 4:n saatua tämän tehtävän suorittaakseen käännymme täten Os.4/VII AKE:n entisten ja nykyisten yksikköjen komentajien ja päälliköitten puoleen toivomuksella, että he keräisivät alaistensa ottamia valokuvia 2 kpl. kutakin ja korvausta vastaan lähettäisivät ne Os.4/VII AKE:lle osoitteella 1.Kpk. 3804."

Kirjeen allekirjoittajana oli seitsemännen armeijakunnan osasto 4. päällikkö insinöörikapteeni E. Setälä.

Lisäksi tähän yhteyteen voisi vielä todeta, että LinRP 211:n komentaja luutnantti Arvo Rissanen lähestyi Linnoitusosastoa ajatuksella siitä, että olisi hyvä saada TK-kuvaajia ikuistamaan pataljoonan töitä, sillä mielellä, että "yksikön toiminta ehkä sen verran erikoislaatuista, että TK-kuvaajien tutustuminen siihen on aiheellista". Arkistoon ei ainakaan tämän kirjeen välittömään yhteyteen jäänyt vastausta siitä, että oliko kuvaajia odotettavissa.

Mutta niin, paljon puhetta valokuvista. Mikäli kuvia on otettu ja ne ovat jossain säilössä, olisi erityisen kiehtovaa löytää ne.

Lähteet: 
VII AKE:n Os.4:n päällikön insinöörikapteeni E. Setälän kirje LinRP 211:lle 17.4.1942, 971/T9003 ja LinRP 211:n komentajan luutnantti A.Rissasen kirje Lin.1:lle 17.6.1942, 1131/T9003. Kansallisarkiston Sörnäisten toimipiste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti