tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kohti jatko-opintoja

Kävin tuossa keskustelemassa professori Pauli Kettusen kanssa jatko-opinnoista. Olen tässä ajan kuluessa vakuuttunut siitä, että historian tutkiminen on se juttu, jota tahdon tehdä. Nyt oli hyvä hetki laittaa liikkeelle Operaatio jatko-opinnot. Professori Kettunen oli sitä mieltä, että minun kannattaa tarttua tutkimusaiheeseen, joten seuraavaksi hieman luonnostelmaa myös tähän blogiini.

Ajatukseni väitöstutkimuksen suhteen pohjautuvat graduuni Rakennustöitä jatkosodassa. Työ, työvoima sekä rationalisointi linnoitustöissä 1941-44. Ei ehkä kovinkaan yllättävää? Mutta kuitenkin tematiikka "töitä sodassa" saa jatkoa, sillä mielestäni aihe ansaitsee tutkimusta.

Varsinkaan Suomessa aihetta ei ole paljoakaan tutkittu. Kenties oleellisimmin aihepiiriin liittyvä tutkimus on Erja Sarasteen poliittisen historian lisensiaattityö vuodelta -83 Työvoimahallinto ja -politiikka Suomessa toisen maailmansodan aikana : inhimillisten resurssien käyttö kriisiaikana 1939-1944. Sarasteen tutkimuksen suunta on kuitenkin vahvasti kotirintaman suunnalla, ja kuten otsikkokin sen sanoo, työvoimahalllinnossa ja -politiikassa.

Tutkimuksen perustaksi olen muodostellut ajatusta työvoimasta sodassa: esimerkiksi kuinka Suomen armeija käytti työvoimaa toisen maailmansodan aikana? Mistä se työvoima muodostui ja mitä työtä määrättiin tehtäväksi? Millaisia työvoiman sotilaallisen käytön perusteita oli, millaista kehitystä tapahtui organisaatiotasolla - vai tapahtuiko? Millaisia poikkeuksellisen tilanteen luomia erityispiirteitä työvoimassa oli?

Tämän aiheen pintaa olen siis hieman raapinut gradussani, joten lähden liikkeelle siinä ymmärryksessä, että työvoimaryhmiä, joita on syytä tutkia oli (ainakin) kolme: työvelvolliset, sotavangit ja toipilaat. Näin ollen tulen tarkastelemaan Päämajan linnoitusosaston johtamia linnoitustöitä, joka on toinen aihe, jota ei ole pahemmin tutkittu. Lisäksi täytyy harkita sotilaallisen työvoiman, eli pioneerien, sisällyttämistä aiheeseen. Näistä varmasti vielä lisää jatkossa. Mutta varsinkin sotavangit työvoimana on erittäin mielenkiintoinen aihe.


Seuraavana tehtävänä on muodostaa pään sisällä olevista ajatuksista tutkimussuunnitelma ja hankkia relevanttia lukemistoa. Otan muuten erittäin mielelläni vastaan lukuvinkkejä, jos jollakulla on sellaisia tarjota! 

Tämä aihepiiri on herättänyt ajatuksia päässäni aiemminkin, katso vaikka teksti lokakuulta 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti