tiistai 10. tammikuuta 2012

Arkistolaitoksen erhe

Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteen tutkijasali ei ole enää käytössä. Se suljettiin.

Yleisesti ottaen suhtaudun muutoksiin hyvin rauhallisesti. Varsinkin jos perustelut ovat kunnossa. Tästä muutoksesta arkistolaitoksessa en suoraan sanottuna pidä.

Viime vuonna tein tutkimustyötä Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteessä useamman kuukauden ajan. Kävin läpi reilu sata arkistomapillista dokumentteja. Mapit sai tilata tiskiltä ja ne haettiin samassa rakennuksessa sijaitsevista makasiineista. Parhaimmillaan tilatut mapit olivat vartissa tutkijasalissa pöydällä tutkittavissa. Ja jos tilaus oli mennyt hieman ohi aiheen, saattoi materiaalien palauttamisen jälkeen tehdä uuden tilauksen ja kohta sai uudet mapit käsittelyyn.

Kävin eilen Kansallisarkistossa Rauhankadulla, jonne nykyään pitää Sörnäisten materiaalit tilata. Kyselin siinä tiskiltä, että mitenkäs tämä nyt toimii, sillä arkistolaitoksen nettisivuilla asiaa ei selvitetty - tai en sellaista sieltä löytänyt. Täyttelin siis nettipohjaisen lomakkeen, joka sinänsä on edistyksellinen verrattuna edellisiin paperisiin kuponkeihin. Se osio tilauksesta toimii oikein hyvin.

Koska voisin sitten tarkastella näitä dokumentteja? Joo, ne tilaukset kuljetetaan kerran päivässä Sörnäisistä tänne, joskus siinä klo 14 pintaan. No niin.... Siinähän sitten odotellaan pahimmillaan yli 24 tuntia. 'Ja maksimissaan kuusi mappia kerrallaan.

Tekisi mieleni esittää kysymys siitä, mitä järkeä kuljetella mappeja paikasta a. paikkaan b., kun paikassa a. olisi mahdollisuus niitä katsella. Tässä menee hukkaan työtunteja sekä aivan turhaan bensiiniä.

Positiivista tässä jutussa on (ainakin toistaiseksi vain se), että Rauhankatu on keskeisemmällä sijainnillaan mukavammin saavutettavissa ja Kansallisarkisto rakennuksena erittäin komea.

No, mutta tämä on muutos johonka luonnollisesti tottuu ajan kuluessa. Mutta mitähän ne sota-arkiston vakio-sedät tuumivat asiasta? Yhdenkin kanssa juttelin, eivätkä sanat kaikuneet kauniina.

Tehostamistako tämä oli?

4 kommenttia:

 1. Eiköhän tämäkin ärtymykseni tästä vielä laannu... :)

  VastaaPoista
 2. Siitä on vuosia kun olin viimeksi Sota-arkistossa. Itse arvostin siellä erittäin asiantuntevaa asiakaspalvelua. Osaamista voi olla vaikea siirtää Rauhankadulle.

  Siellä tiskiä pyöritetään käsittääkseni ottamatta huomioon, että hyvään asiakaspalveluun tarvitaan vuosien kokemus. Se, että pari henkilöä sen hallitsevat ei auta ikuisesti.

  Kaikkea ei voi tallentaa verkkosivuille(kaan).

  VastaaPoista
 3. Palvelu Työpajankadulla oli erittäin ammattitaitoista. Pelkään että jatkossa jää varsinkin aloittelevilta tutkijoilta mappi jos toinenkin löytämättä, ellei sitten Työpajankadulta siirretä muutamaa henkilä Rauhankadulle.

  VastaaPoista
 4. Arkistolaitos perustelee ratkaisuaan. Olisi voinut tehdä sen jo aiemmin? http://nakokulmiaarkistosta.blogspot.com/2012/01/sornaisten-toimipisteen-aineistot.html

  Karjalainen kirjoitti "Tutkijoilta tämä vaatii aikaisempaa tarkempaa ennakointia, mitä aineistoa hän haluaa tutkia." - Sehän se olisikin mukavaa, jos pystyisi ennakoimaan niin hyvin, että tilaisi aina vain niitä asiakirjoja, jotka sisältävät sitä mitä lupaavatkin. :)

  VastaaPoista