maanantai 10. helmikuuta 2014

Lukeminen kannattaa aina

Lukeminen kannattaa aina. Valitettavasti aikaa ei tunnu koskaan olevan niin paljon, että lukulista oikeasti lyhenisi. Varsinkin, kun se lähes jokaisen kirjan jälkeen tuntuu kasvavan. Näin siis ainakin historian kirjojen osalta.

Mutta mielestäni on erinomaisen tärkeää, ettei jumiudu lukemaan vain "omaa aluetta" koskevaa tutkimusta / kirjallisuutta. Jos vaikka lukisin vain sotien historiaan liittyviä tutkimuksia, alkaisi varmaan ahdistamaan. Samalla olisi vaikeaa, ellei mahdotonta, saada jostain muusta suunnasta uutta ajatusta mahdollisesta virikkeestä. Aivot toimii jännällä tavalla, ja lukeminen vaikuttaa ajatteluun.

Lukemalla useita erilaisia tekstejä aivot saavat polttoainetta. Ja mikä parasta, saattaa jopa tulla uusi ajatuskin, josta saattaa olla iloa tulevaisuudessa. Miten aihetta on tutkittu, mikä on metodologinen pohja? Voisiko tätä soveltaa omassa tutkimusaiheessa? Jo pelkkä näiden kysymysten alitajuinenkin pohtiminen on hyödyllistä. Ei kaikkea kuitenkaan tarvitse analysoida millintarkasti. Antaa aivojen poimia ideoita.

Motiviina tälle kirjoitukselle toimi se, että luin juuri Matti Peltosen toimittaman artikkelikokoelman Aries ja historian salaisuus.

1 kommentti:

  1. Valitettavasti aikaa ei tunnu koskaan olevan niin paljon, että lukulista oikeasti lyhenisi. Varsinkin, kun se lähes jokaisen kirjan jälkeen tuntuu kasvavan.

    Niin totta!

    VastaaPoista