keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Haussa metodologista kirjallisuutta

Historian tutkimuksessa on tärkeää ymmärtää ja havainnoida erilaisia mahdollisuuksia. Erilaisia mahdollisuuksia kysymyksenasetteluun, näkökulmaan, lähtökohtaan ja niin edelleen ja niin edelleen. Ja miten tällainen sitten onnistuu? Viitaten edelliseen tekstiini vastaan yhdella sanalla: lukemalla.

Helsingin yliopiston poliittisen historian jatko-opintojen suoritusvaatimuksiin kuuluu mm. kirjallisuuskuulustelu aiheesta "Perehtyminen oman tutkimuksen kannalta relevanttiin metodologiseen kirjallisuuteen". Kyseessä ei tarvitse olla mikään varsinanen metodologiaa itsessään käsittelävä kirja, vaan vaikka jokin tutkimus, jonka metodologia on oman aiheen kannalta kiinnostavaa.

Tentittävät kirjat sovitaan ohjaajan kanssa ja nyt minun pitäisi miettiä näitä vaihtoehtoja omalta osaltani. Millaista metodologista kirjallisuutta sitten olisi syytä lukea? Tahdon ainakin ottaa mukaan jonkun "uuden sotahistorian" edustajan, jossa sodan aikaisia ilmiöitä tutkitaan mielenkiintoisella metodologisella otteella. Miksei vaikka kaksi erilaista metodologista näkökulmaa sotahistoriaan, jotka voisivat olla relevantteja.

Toinen, mitä tässä on tullut mietittyä, on transnationalistinen näkökulma linnoittamiseen ja työvoiman käyttöön sodassa. Näin olleen olisi kenties perusteltua ottaa jokin mielenkiintoinen tutkimus, jossa on käytetty transnationalistista strategiaa. Eikä sen tietenkään tarvitse millään tavalla koskea sotien historioita tai työvoimaa. Metodologinen syy on tällä kertaa tärkein.

Mutta mitkä kirjat ja millaiset metodologiat?

Jos jollain lukijalla on mielessä jokin metodologisesti mielenkiintoinen kirja, niin ilmiantakoon minulle! Lukulistalle kyllä mahtuu tavaraa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti