torstai 27. kesäkuuta 2013

Työvelvolliset arkistossa

Kävin Kansallisarkistossa hieman tarkastelemassa arkistomateriaaleja työvelvollisia koskien. Vanhastaan tuttua materiaalia löytyy Linnoitusosaston arkistoista, mutta kuten sanoin, ne ovat jo tuttuja. Näin suuntasikin katseeni Kotijoukkojen esikunnan papereihin. Selasin Aarteesta ja sieltähän löytyi: KotijE työvoimatoimisto/-osasto.

Työvelvollisuusasioita sisältävää materiaalia on paljon. Syy työvelvollisten tutkimattomuuteen ei ainakaan ole siinä, etteikö tutkittavaa löytyisi. Esitinkin jo täällä kysymyksen, eikö vaan ole kiinnostanut?!? Minua kiinnostaa, mikäli se nyt ei ole jo tullut ilmi.

Kiinnostavia arkistoyksiköitä siis löytyi paljon. Kirjeenvaihdosta oli valtaosa käyttörajoitettua, niissä on oletettavasti lääkärintodistuksia ja vastaavia. Nämä ovat salassapidettäviä aina 50 v. henkilön kuolemasta. Kyllähän käyttörajoitettujakin pääsee tutkimaan, jos on hyvä syy ja anoo lupaa. Syy minulla on, mutta en nyt tällä kertaa jaksanut lupaa odotella. Siispä zoomasin katseeni työvelvollisten henkilökortistoon! Tavoitteena yksinkertaisesti katsoa, että millaista sisältöä kortistosta löytyy.

Työvelvollisuuskortistoa @ Kansallisarkisto
Tässähän olisi hieno mahdollisuus iskeä tiedot tietokoneelle ja saada aikaan oikea "työvelvollisuusrekisteri". Työnä se veisi kyllä aikamoisen panoksen, joten ihan tuosta vaan ei sellaista kukaan (edes minä) lähde tekemään. Hankkeena olisi mielestäni erittäin kova - rahoittajat huomio! Kortistoa on lähes kolmessakymmenessä laatikossa.

Pari esimerkkiä kortistosta.

Sisältönsä puolesta kortisto oli hyvin yksinkertainen, ks. yllä oleva kuva. Lisäksi takapuolella oli tilaa muistaakseni muutoksille tai vastaaville. Satunnaisella selauksella voin tosin kertoa, että valitettavasti syntymäaikaa ei ole merkitty kaikkiin kuponkeihin. Mutta kuitenkin näistä voisi saada erittäin mielenkiintoista tilastollista analyysia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti