Jäin tuossa miettimään, että mitähän ukkini, sotilasvirkamies V.V. Mäkinen, mahtoi tehdä 70 vuotta sitten tähän aikaan - 12. marraskuuta 1942. Päämajan linnoitusosaston KT-toimiston tehtävissähän tuo oli ollut jo kesästä saakka. Ei kai sitten muuta, kuin tuijottelemaan vanhoja arkistomuistiinpanoja!
Gradua tehdessäni kokosin tiedot kaikista VV:n komennuksista ja lomista KT-toimiston ajoilta yhteen ja samaan exceliin, joten siinä oli varsin loogista lähteä liikkeelle. Marraskuun 1942 kohdalta löytyi kaksi komennusta.
Ensimmäinen merkittiin alkavaksi 3.11.1942 klo 11:50 (jolloin taisi Myllykoskelta lähteä juna). Littera oli välille Myllykoski-Nurmes. Komennustodistuksen mukaan tarkoituksena oli "järjestely ja tarkastus" Nurmeksen, Kuhmon ja Lieksan alueilla. VV:n oli määrä ilmoittautua Nurmeksessa kapteeni Laineelle aamulla 5.11., mutta tekikin sen jo 4.11. klo 18:30. Komennus oli määrätty loppuvaksi 10.11. Sen suurempia johtolankoja ei ole, mutta näistäkin voi päätellä yhtä ja toista.
Matka oli osa normaalia arkea KT-toimistossa, jonka tehtävänä oli mm. kunnossapitää ja tarkastaa välirauhan aikana rakennettua puolustuslinjaa. Siis sitä, mitä nykyään kutsutaan Salpalinjaksi. Mitä sitten konkreettisesti "järjestely ja tarkastus" tarkoittivat? Erittäin mielenkiintoinen kysymys.
Toinen marraskuun aikainen komennustodistus oli merkitty alkavaksi 17.11.1942. VV:llä oli siis komennuksien välissä viikko aikaa toimittaa asioita toimistolla. Havaintojen puhtaaksi kirjoittaminen oli yksi tällainen tehtävä. Siinä siis yksi mahdollinen vastaus alun kysymykseen.
Jälkimmäisen komennuksen tarkoituksena oli "työasiat" kuudenteen tarkastuspiiriin, aikalaisin osoitemerkinnöin se oli 7506/2kpk. Määränpää oli Taavetissa, joka VV:lle oli tullut tutuksi jo välirauhan aikana. Komennukselle VV lähti kantaen aseenaan omaa FN-pistoolia. Komennus oli määrätty jatkumaan aina kuun loppuun. KT-toimiston arkistomerkinnöistä voi kaivaa esille VV:n työtehtävistä sellaista, että kyseessä oli mm. jonkinlaista kuljetustoiminnan organisointia ja tavaran saamista Taavetin varastolle.
Lähteet
Kansallisarkiston yksiköistä 26/T12840 ja 32/T12840
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti