perjantai 30. marraskuuta 2012

Marraskuun 30.päivä

Kuluneen viikon aikana sain postia yliopistolta. Tarkoittaa sitä, että jatkotutkinnon suoritusoikeus myönnettiin oppiaineena poliittinen historia. Ensimmäinen askel on siis saavutettu. Joku voisi veistellä, että ei kai tässä enää tarvi muuta tehdä, kuin se itse työ.

Talvisodan alkamisen vuosipäivä on mennyt vailla suurempia huomioita aiheeseen. Ei tainnut vuosien määrä antaa aihetta otsikointiin? 73 vuotta sitten näihin aikoihin oli ylimääräiset harjoitukset olleet käynnissä jo pitkään. Liikekannallepanoa alettiin jo purkamaan ja Marski oli eroamassa, mutta sota ehti ensin.

Liekö olen joskus maininnut, että minulla on skannattuna isäni isoisän vaimolleen lähettämät kirjeet talvisodasta. Oikeammin jo yh:n ajalta. Mauri palveli KTR 8:ssa, jonka palvelukseen hän oli astunut 14.10.1939. Hänet oli sijoitettu taistelulähetin tehtävään.

Mauri kirjoitti vaimolleen Sannille 30.11.1939.

"Terveiset nyt täältä rintamalta, nyt se siis on alkanut, jota on odotettu, mutta ei suinkaan toivottu. Mitään erikoista ei tällä kertaa vielä ole tapahtunut tällä paikkaa, mutta valmiina tässä ollaan."

Kirjeestä nousee epätietoisuus tulevasta ja tietoisuus siitä, mitä sota voi yksilölle tarkoittaa. Mauri kuitenkin vakuuttaa, että "pelkoa ja epäröintiä ei huomaa".

"Tuntuu vähän sellaiselta vähän kummalta, sillä tykkien jyske kuuluu tänne jo melko selvästi, mitään muuta ei sodasta vielä tiedä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti