tiistai 17. maaliskuuta 2015

Talvisodan virtuaalinen tietokeskus ja työvelvollisuus

Jostain sain oppia, että talvisodan päättymisen vuosipäivänä avattiin talvisota.fi -sivusto. Tämä sanoo olevansa talvisodan virtuaalinen tietokeskus. Mikä ettei! Mielestäni tiedon jakaminen on tärkeätä. Sivuilta selviää sen verran, että kyseisen sivuston tilaajana on Talvisotayhdistys ry. Päätoimittajan on Ari Raunio, joka on varmasti tuttu nimi sotahistorian harrastajille.

Siirryn yleisseilailuun ja sivusto näyttää aika hienolta. Sisällön puolesta nopea selailu aiheutti yhden vakavan huomautuksen. Nimittäin perinteistä sotahistoriallista tutkimustraditiota noudattaen puuttuu kaikki maininnat työvelvollisista ja heidän suorittamista linnoitustöistä.

Arkistotutkimuksen tuottamien tulosten myötä, hieman lähteistä riippuen, oli talvisodassa työvelvollisina linnoitustöissä työskennelleiden määrä jopa lähes 50 000 miestä. Se on huomattava määrä. Asevelvollisuuden ja työvelvollisuuden merkitys suomalaiseen työvoimakysymykseen oli myös valtava.

Työvoimakysmystä kuitenkin sivutaan , mutta vain toteatavasti: "Ylimääräiset harjoitukset ja evakuoinnit johtivat työvoimapulaan."

Vai enkö vain löytänyt mitään muuta?

Tämä nyt kiinnitti huomioni tietysti sen takia, että tutkimukseni on juuri talvisodan työvelvollisuuden tutkimuksen vaiheessa. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti