maanantai 19. tammikuuta 2015

"Talousrintamamme kestää", tammikuu 1940

Kansanhuoltoministeri Rainer von Fieandt piti tammikuun 5. päivänä radioesitelmän otsikolla "Talousrintama kestää". Kyseessä oli siis laajalle kuulijakunnalle suunnattu ja sen mukaisesti kirjoitettu puhe. Yksi tärkeä aspekti oli "rintaman takaisen väestön" merkityksen korostaminen, että kyllä merkitystä oli heilläkin jotka eivät ase kädessä maata puolustanut! Ja niinhän se totta kai olikin. 

Puheessa muodostetaan kansankunnasta ja talouselämästä suorastaan funktionaalinen kokonaisuus ja oli tärkeää, että jokainen oli oikealla paikallaan oikeissa tehtävissä. Tällaista mentaliteettia toi esille myös Pauli Kettunen jossakin sotien aikaa käsitelleessä tekstissään.

Otetaan tähän vähän laajempi lainaus kyseistä puheesta:



Nykyaikainen talouselämä on kuin jättiläismäinen, monimutkainen komeista, jonka osina tavalla tai toisella ovat kaikki kansakunnan jäsenet. Kun jokainen talouselämän koneiston osa täyttää tehtävänsä oikein, täsmällisesti ja tunnollisesti, saavutetaan työssä suorastaan suurenmoisia tuloksia, mutta laiminlyönnit, huolimattomuus, epätaloudellisuus ja taitamattomuus tehtävien suorittamisessa, vaikkakin ne yksityistapauksina saattavat tuntua mitättömiltä, voivat jatkuvasti toistuvina ja laajalti esiintyvinä aiheuttaa sellaisia häiriöitä poikkeuksellisten olojen rasittamaan talouselämän kulkuun, että työn tulokset jäävät toivottua vähäisemmiksi, vieläpä voi tuotantotoiminta joillakin aloilla kokonaan epäonnistuakin.

Millä tavoin voi nyt kukin yksityinen kansalainen osallistua taloudellisen rintaman ylläpitämiseen?

Jokaisen ensimmäisenä velvollisuutena on suorittaa voimiensa ja kykyjensä mukaan, antaumuksella ja tarmokkaasti tehtävänsä sillä paikalla, johon kohtalo on hänet asettanut. Työmies koneensa ääressä, viljelijä pellollaan, virkamies työpöytänsä ääressä, perheenäiti kotitalouden ja lasten hoidossa, kaikki he ovat jäseninä suuressa taloudellisessa rintamassa, kaikkien heidän tinkimättömästä velvollisuudentunnostaan, ahkeruudestaan ja kyvystään riippuu taloudellisen toiminnan lopputulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti