tiistai 5. tammikuuta 2016

Kaunis ja ruma talvisodan henki

Luin juuri Tuomas Teporan tutkimuksen "Sodan henki - kaunis ja ruma talvisota", joka julkaistiin viime vuonna. Suosittelen.

Aukaisi muutamia ajatuksia myös suhteessa omaan tutkimukseeni. Uskon, että täytyy tutkimuksessani ottaa myös muutamalla huomiolla kantaa 5.Rakennuskomppanian ja/tai Työryhmä Janhusen talvisodan henkeen. Muutama esimerkki nimittäin tulee mieleen.

Tämähän voisi olla laajemmankin kysmyksen paikka. Kotirintaman ja rintamamiesten kokemus talvisodasta ja talvisodan hengestä eivät olleet samat. Tämä on selvä nakki. Mutta millainen mahtoi sitten olla talvisodan henki ja talvisodan kokemus työvelvollisista kootuissa linnoitusrakennusjoukoissa?

Nämä kun sijoittuvat rintama-kotirintama -jaotuksella johonkin välimaastoon, joskin lähemmäs rintamaa kuin kotirintamaa.

Yksi huomautuksen paikka kirjasta kyllä osui minun silmääni. Tepora kirjoittaa:


”Poikkeustila oli muodollisesti voimassa, mitä vahvisti vielä 16. lokakuuta voimaan saatettu työvelvollisuuslaki kaikille 18–55-vuotiaille kansalaisille.”

Työvelvollisuuslain toimeenpanoasetus annettiin 13.10.1939 ja lain mukaan jokainen "18 vaan ei 60 vuotta" täyttänyt oli työvelvollinen. Tämähän nyt ei tietenkään tutkimuksen sisältöön vaikuta millään tavalla. "Sattuneesta syystä" osui silmääni...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti