lauantai 4. huhtikuuta 2015

Liittoutuneiden voiton avaimia

The Engineers of Victory - The problem solvers who turned the tide in the Second World War. Paul Kennedyn erittäin kiinnostsva tutkimus, siitä miten liittoutuneet lopulta voittivat toisen maailmansodan. Hän lähtee liikkeelle realistisesta lähtökohdasta: ei ollut yhtä tekijää, joka sodan lopputuloksen ratkaisi. Vaan oli useita faktoreita, jotka lopulta paransivat mahdollisuuksia.

Varsinainen startti alkaa Casablancasta ja Saksan ehdottoman antautumisen päätöksestä. Keskipisteessä on ongelmanratkaisun historia! Kovin usein sotahistoriassa esitetään ylimmän johdon käsky - ja sitten suorittavan portaan suoritus. Kennedy ottaa tarkasteluun keskitason, jossa suunnittelu ja kehitystyö tehtiin. Pidän tästä näkökulmasta!

Ensimmäisessä käsittelyluvussa kohteena on merikuljetukset Britanniaan ja taistelu Saksan sukellusveneitä vastaan. Miten kuljetukset saataisiin perille ilman järkyttäviä tonnistojen menetyksiä? Tuossa vaiheessa esimerkiksi hävittäjien toimintasäde ei riittänyt kattamaan koko matkaa Amerikasta Brittein saarille.

Kaikkiaan lukuja on viisi, joiden otsikot:

1. How to Get Convoys Safely Across the Atlantic
2. How to Win Command of the Air
3. How to Stop a Blitzkrieg
4. How to Seize an Enemy-Held Shore
5. How to Defeat the "Tyranny of Distance"

Esimerkiksi lukujen 1, 2 ja 4 ongelmanratkaisuja tarvittiin Normandian maihinnousua ajatellen. Laivojen piti päästä Amerikasta Britanniaan, josta suuri maihinnousu suoritettaisiin. Onnistumista ajatellen ehtona piti olla myös ilmanherruus, jotta maihinnousu olisi mahdollinen.

Viitos-luvussa tarkastelussa on Tyynimeri ja sota Japania vastaan. Tässä yhteydessä esittelyyn yhtenä voiton avaimena tulevat merivoimien rakennusyksiköt, joiden nimeksi tuli SeaBees. Nämähän olivat siis jenkkislangilla Construction Battalions, CB, SeaBees.

Tätä kirjaa suosittelen varauksetta kaikille toisen maailmansodan historiasta kiinnostuneille, kunhan sen muistaa lukea niin kuin tutkimuksia kuuluukin - kaikkea ei saa ottaa annettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti