sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

3. tutkimuskuukausi

Toukokuu paineli vasemmalta ohi, eli kovin pikaista vauhtia tuntui menevän. Kuluneen kuukauden aikana oleskelin paljon vähemmän arkistossa, kuin kahtena edellisenä kuukautena. Nyt oli painopiste kokonaiskuvan hahmottamisessa ja muistiinpanojen kirjoittamisessa. Sekä myös lukemisessa! Lista ei muuten edelleenkään ole lyhentynyt.

Edelleen painin ajassa ennen toista maailmansotaa ja hahmottelen sotilaallisesti käytetyn työvoiman perusteita, jotka olisi ennen sotia luotu. Työvelvollisuuslaki on pääkohteeni.

Täytyy sanoa, että onneksi päätin katsoa, mitä taloudellisen puolustusneuvoston arkistoista löytyy! Taloudellisen puolustusneuvoston ensimmäisessä kokouksessa (17.9.1929) teollisuusneuvos Killinen piti esitelmän Suomessa aikaisemmin tehdystä taloudellisesta puolustusvalmiustyöstä.

Vuonna 1924 asetettiin ensimmäinen n.s. Sotatalouskomitea, joka viimeisessä mietinnössään toukokuussa 1925 oli käsitellyt sodan aikaisia työmarkkinoita ja tullut siihen lopputulokseen, että "valtioneuvostolle olisi tehtävä mahdolliseksi sotatilassa säätää yleinen työvelvollisuus". Oho, ajattelin - noin aikaisin!

Sitten vuonna 1926 asettiin uusi komitea pohtimaan sotatalousasioita. Tämän komitean

"Mietintö X selvittelee työvelvollisuuden ja työväenkysymyksen edeltäpäin järjestämistä puolustusvalmiuden kannalta, ja on komitea tullut sellaiseen lopputulokseen, että tällaisella edeltäpäin järjestelyllä on mahdollisuus saattaa asiat sellaiselle kannalle, että vaaran sattuessa ei tarvitse syntyä mitään huomattavampaa työnpuutetta eikä muutakaan kurjuutta ja hätää, kun vaan kaikki on edeltäpäin tarkoin suunniteltu ja kaikki tietävät tehtävänsä."

Kesäkuulle on yksi tarkennettu tehtävä siis selvä: etsiä näiden komiteain mietinnöt ja katsoa, mitä niistä löytyy tarkalleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti