tiistai 7. toukokuuta 2013

SA-kuvistaSA-kuvista on tässä viime hetkinä kirjoitettu useampi postaus. Noin niin kuin esimerkiksi ainakin Terho Ahonen, Kaisa Kyläkoski ja Olli Kleemola, muitakin voisi mainita. Minäkin jo yhden ehdin raaputella kasaan, mutta jatketaan nyt tässä vielä.

Tahdon tässä palata vielä tuohon hakukoneeseen. Vertaan tätä nyt kokemukseen "vanhaan malliin" suoritetusta hausta PV:n kuvakeskuksessa. Ensinnäkin, "vanhaan malliin" haettaessa aloitetaan luettelosta, josta etsitään sopivin kategoria ja talvi- tai jatkosota ajoitukseksi. Sieltä löytyy esim. "Linnoittaminen". Sitten katsotaan oikeat koordinaatit, avataan vetolaatikko ja otetaan kuvanippu. Linnoittamiseen liitettyjä kuvia löytyy kolme kirjekuorta, ehkä 150 kuvaa(?).

Tämähän on hauska ja jännittävä tapa hakea kuvia! Parasta toki on toki päästä käpälöimään niitä oikeita kuvia. Jokainen toki voi jo tästä päätellä, että haut ovat tosi karkeita ja omin silmin ja käsin pitää kuvista selata osumat. Näin hakiessa näkee myös kuvien toiset puolet, joista löytyy mahdolliset merkinnät kuvien julkaisuista.

Nyt www.sa-kuva.fi palvelun myötä hakuja voi tehdä "hieman" eri tavalla. Minua kiinnostaa työvoima ja linnoitus- ja rakennustyöt (ja vast.), joten kokeilin etsiä aiheisiin liittyviä kuvia. Ja löytyihän niitä esim. haulla "lentok* AND työ* OR töi*". Tahdoin siis kuvia lentokenttätöistä. Alla esimerkki:
"Korpilentueen kenttävarikon pojat töissä." SA-kuva.


Mitenhän monta tuntia "vanhaan malliin" olisi saanut etsiä? Ei sen puoleen, kyllä tämänkin hakukoneen kanssa aikaa saa kulumaan, eivätkä hyvätkään hakusanat takaa "hyviä" tuloksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti