tiistai 21. syyskuuta 2010

Sivu tutkimuskurssipäiväkirjasta 1

Parhaillaan on käynnissä tutkimusseminaari, jossa tarkoituksena on pohtia tulevan gradun aihepiiriä, kysymyksen asettelua ja niin edes päin. Seuraavaksi yritän ymmärtää ajatuksiani paremmin kirjoittamalla otteita tutkimuskurssipäiväkirjasta.

Ensimmäisen seminaarikerran aikana oikeastaan konkretisoitui ajatus siitä, olisiko työni aihepiirin taustalla olevana moottorina ”työ”. Tämä vaikutti oikeaan suuntaan johtavalta ahaa-elämykseltä, jota varmasti olen aiemminkin miettinyt mutta nopeasti siitä sen enempää välittämättä. Työ on aivan oleellinen, sillä isoisäni, jonka muistelmista käsin aion aihepiiriin käydä kiinni, oli nimenomaan töissä jatkosodan aikana, palkattuna ammattilaisena. Jäin pohtimaan myös, että olisiko aiheen tarkastella mitä kaikkia ryhmiä on löydettävissä sodan ajan armeijasta, jotka olivat ammatissaan. Tähän tietysti sisältyvät ammattiupseerit ja lääkärit, sekä rakennusmestarit kuten isoisäni, mutta oliko vielä jotain muita? Oman lisänsä tarkastelulle varmasti antaisivat myös työvelvolliset joukot, jotka ilmeisesti käsitti melkein kaikki loput suomalaiset miehet, jotka eivät olleet syystä tai toisesta rintamalla. Tähän aspektiin odotan löytäväni vastauksia.

Mikrohistoriallinen näkökulma – tai tulokulma – tuntuu sellaiselta, että siitä tahdon lähteä liikkeelle. Kävin jo lainaamassa kirjastosta prof. Peltosen Mikrohistoriasta kirjan, jonka lukemista odotan innolla. Mietin heti luennon jälkeen, että alku voisi olla siitä, kuinka välirauhan aikana talvisodassa käteensä haavoittunut mies suoritti talvisodan takia keskeytyneet rakennusmestarin opintonsa loppuun Helsingissä ja ammattiaan vastaaviin töihin puolustusvoimien linnoitusjoukkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti